Bánh chưng - wietnamskie ciasto ryżowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1970
Bánh chưng - wietnamskie ciasto ryżowe
fot. pmquan (Wikimedia Commons) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g wędzonego boczku
  • 200 g fasoli mung
  • 6 liści bananowca
  • 4 szklanki kleistego ryżu
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 l wrzącej wody
  • sól
  • pieprz czarny (mielony)

Opis przygotowania:

Liście bananowca sparzyć wrzącą wodą i odsączyć z jej nadmiaru. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 l lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i przełożyć go na liście bananowca. Fasolę mung opłukać pod bieżąca wodą, następnie przesypać ją do rondla, zalać lekko osoloną wodą i moczyć przez 3 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Po odcedzeniu utłuc ją tłuczkiem na jednolitą miazgę i przełożyć do miski. Boczek wędzony pokroić na małe kawałki i zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Po zrumienieniu ściągnąć z ognia i dodać do ubitej fasoli. Szalotkę obrać ze skóry, pokroić ją drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu ściągnąć z ognia i dodać do fasoli z boczkiem. Składniki w misce dobrze wymieszać, po czym przełożyć je na ugotowany wcześniej ryż na liściach bananowca. Na to nałożyć pozostały jeszcze ryż. Całość zawinąć w kwadrat, przełożyć do dużego rondla, zalać wodą tak, aby nic nie wystawało i od chwili zagotowania wody w rondlu, wszystko gotować na średnim ogniu przez 30 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia, odsączyć z wody, obrać z liści bananowca i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów