Bakłażan z ryżem i sosem miso

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1353
Bakłażan z ryżem i sosem miso
fot. wonderyort / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 szklanki ryżu
  • 2 bakłażany
  • 0,5 szklanki oleju sezamowego
  • sól
  • Sos:
  • 2 łyżki czerwonej pasty miso
  • 2 łyżki przyprawy Mirin
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki sake
  • 2 łyżeczki sezamu

Opis przygotowania:

Bakłażana umyć, osączyć z wody, pokroić go w plastry o grubości 1 cm i oprószyć szczypta soli. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, potem przełożyć go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i wyłożyć na talerz. Rozgrzać olej sezamowy na patelni i dodać do niego pokrojonego wcześniej bakłażana. Bakłażana smażyć z obu stron do miękkości na średnim ogniu. Potem ściągnąć go z ognia i osączyć z nadmiaru tłuszczu.

Przygotować sos: sezam przesypać na rozgrzana patelnię bez tłuszczu i lekko go zrumienić. Następnie ściągnąć go z patelni i przełożyć do miski. Do sezamu w misce wlać Mirin, sake, wsypać cukier brązowy, dodać pastę miso i całość dokładnie wymieszać, po czym wymieszanymi składnikami wysmarować usmażone wcześniej bakłażany i dodać je do ryżu na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów