
Bakłażan z ryżem i sosem miso
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1733

Składniki:
- 2 szklanki ryżu
- 2 bakłażany
- 0,5 szklanki oleju sezamowego
- sól
- Sos:
- 2 łyżki czerwonej pasty miso
- 2 łyżki przyprawy Mirin
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki sake
- 2 łyżeczki sezamu
Opis przygotowania:
Bakłażana umyć, osączyć z wody, pokroić go w plastry o grubości 1 cm i oprószyć szczypta soli. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, potem przełożyć go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i wyłożyć na talerz. Rozgrzać olej sezamowy na patelni i dodać do niego pokrojonego wcześniej bakłażana. Bakłażana smażyć z obu stron do miękkości na średnim ogniu. Potem ściągnąć go z ognia i osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Przygotować sos: sezam przesypać na rozgrzana patelnię bez tłuszczu i lekko go zrumienić. Następnie ściągnąć go z patelni i przełożyć do miski. Do sezamu w misce wlać Mirin, sake, wsypać cukier brązowy, dodać pastę miso i całość dokładnie wymieszać, po czym wymieszanymi składnikami wysmarować usmażone wcześniej bakłażany i dodać je do ryżu na talerzu.
Przygotować sos: sezam przesypać na rozgrzana patelnię bez tłuszczu i lekko go zrumienić. Następnie ściągnąć go z patelni i przełożyć do miski. Do sezamu w misce wlać Mirin, sake, wsypać cukier brązowy, dodać pastę miso i całość dokładnie wymieszać, po czym wymieszanymi składnikami wysmarować usmażone wcześniej bakłażany i dodać je do ryżu na talerzu.
Komentarze (0)