Bajana

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1568
Bajana
fot. JPS68 (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 100 g suszonych moreli
  • 1 kg kasztanów jadalnych
  • 1 l mleka 2%
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • sól

Opis przygotowania:

Kasztany umyć i ponacinać je ukośnie w górnej części. Następnie przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i gotować na dużym ogniu przez 15 minut. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki. Morele suszone sparzyć wrząca wodą, osączyć z jej nadmiaru i pokroić na małe kawałki. Masło stopić w rondlu, dodać do niego pokrojone morele, wymieszać i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Do smażonych składników dodać ugotowane wcześniej kasztany, całość doprawić do smaku cukrem, solą, mieloną gałką muszkatołową, po czym zalać mlekiem i gotować do miękkości składników. Wtedy ściągnąć je z ognia, zmiksować mikserem na jednolitą masę i przelać na talerz.

Komentarze (0)