Awokado zapiekane z jajkiem, kiełbasą i pomidorami

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 935
Awokado zapiekane z jajkiem, kiełbasą i pomidorami
fot. wuestenigel (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 4 jajka
  • 2 pęta kiełbasy śląskiej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 dojrzałe awokado
  • pęczek świeżego szpinaku
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Awokado, pomidory oraz szpinak umyć i odsączyć z wody. Szpinak wyłożyć na talerz. Awokado przekroić na połowy i usunąć z nich pestkę oraz miąższ. Jajka wbić do kubka i roztrzepać je widelcem ze szczyptą soli, pieprzu oraz miąższem z awokado. Pomidorki pokroić w cienkie plastry. Kiełbasę pokroić w dużą kostkę i zrumienić ją na rozgrzanym oleju na patelni. Po zrumienieniu kiełbasę ściągnąć z patelni i włożyć do połówek z awokado. Wlać do tego roztrzepane wcześniej jajka z awokado i dodać do tego pokrojone pomidorki. Całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec do czasu, aż awokado zacznie się kurczyć. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz ze szpinakiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów