Maliny i ich niezwykłe właściwości

Oceń:
(4 głosy)
Maliny i ich niezwykłe właściwości
fot. sea_wave / elements.envato.com

Latem zjadamy je prosto z krzaczka, a w okresie jesienno-zimowym dodajemy do herbaty. Można z nich robić różne przetwory, ale oprócz tego, żę maliny wyśmienicie smakują, mają dobroczynny wpływ na nasz organizm.

Pierwsze wzmianki o tej roślinie pochodzą z IV w. p.n.e., w średniowieczu rosły w przyklasztornych ogrodach, zaś na przełomie XVIII  i XIX w. zaczęły być powszechnie uprawiane. Najlepiej rośnie w lasach lub innych zacienionych, niezbyt suchych miejscach i jest odporna na niskie temperatury i mrozy.

Każdy wie o przeciwgorączkowym czy napotnym działaniu malin, są też ogólnie wzmacniające, dzięki swojemu bogactwu w witaminę A, B1, B2, B3 i C, wapń, magnez, żelazo, selen, pektyny, tokoferole, karotenoidy, a także kwas cytrynowy, salicylowy czy asparaginowy.

Mało kto jednak wie, jakim skarbem są liście tego krzewu. Mają takie samo działanie, co owoce, lecz jeszcze silniejsze i dodatkowo mają działanie moczopędne, żółciopędne, ściągające oraz poprawiają przemianę materii.

Picie naparu z malinowych liści jest również wskazane dla kobiet w ciąży na 2-3 tygodnie przed planowanym rozwiązaniem. Pomaga on przygotować organizm do porodu i sprawniej przejść akcję porodową poprzez usprawnienie mięśni macicy. Nie powinno się jednak stosować liści malin przez pozostały okres ciąży, gdyż może wywołać wcześniejszy poród, ani jeśli planowane jest cesarskie cięcie. Aby przygotować się do sprawnego porodu wystarczy picie 1 filiżanki naparu dziennie. Warto stosować go również w okresie połogu, gdyż przyspieszy obkurczanie się macicy i wzmocni organizm po tak ciężkim zadaniu jakim jest poród.

Jak przygotować herbatkę o tylu cudownych działaniach?

W okresie letnim należy ściąć po kilka całych, zdrowych i zielonych liści i wysuszyć je w zacienionym miejscu  (ważne, by nie zbrązowiały, świadczyłoby to o rozkładzie substancji leczniczych w nich zawartych). Suche liście trzeba przechować w szczelnie zamkniętym słoiku lub metalowej puszce w suchym i ciemnym miejscu. W razie potrzeby można zalać niewielką ilość wrzątkiem i parzyć przez 5 minut przed spożyciem.

Warto zaopatrzyć swoją domową apteczkę w ten naturalny lek i być gotowym na jesienno-zimowy okres przeziębień. Będzie to o wiele zdrowsze, niż specyfiki, które możemy kupić w aptekach.

Autor: Patrycja

Komentarze (0)

Inne artykuły

Wielka Witamina C

Witamina C stanowi system ożywczych składników, które razem powodują wiosnę w ludzkim organizmie. A jednak powszechnie przyjęło się uważać ją za lek na przeziębienie, co spowodowało groteskową medycznie sytuację: medycyna ma przed oczami witaminę C,...

Czytaj dalej

Co oznaczają E-numery w produktach?

Często podczas zakupów spożywczych sięgając po produkt sprawdzamy jego datę ważności i skład. Kupujemy spożywkę o długim terminie spożycia niezbyt zastanawiając się dlaczego produkty zachowają tzw. świeżość przez ten czas. Fakt, w składzie zawarte są...

Czytaj dalej

Rodzaje miodów

W XXI wieku ciężko sobie wyobrazić sytuację, w której idzie się do lekarza, a zamiast kolejnej recepty wypełnionej po brzegi w medykamenty, dostaje się polecenie, aby wypić gorące mleko z łyżką miodu. W zamierzchłych czasach...

Czytaj dalej

24 triki kuchenne, które warto znać

Kuchnia już dawno wyłamała się ze sztywnych barier postrzegania jej jako narzędzia zaspakajającego naszą potrzebę jedzenia. Dzisiaj jesteśmy świadkami ewolucji gotowania za sprawą łączenia innowacyjnych pomysłów ze starą szkołą. Kiedyś większość czynności wykonywanych przy przygotowywaniu...

Czytaj dalej
Więcej artykułów