Czekolada - historia, rodzaje i ciekawostki
Mleczna, gorzka, a może biała? Każdy ją lubi, ale co tak na prawdę wiemy o czekoladzie? Skąd pochodzi? Ile kosztowała najdroższa tabliczka? Jak powstaje? Poznajcie historię czekoladą płynącą.
Czytaj dalejNa polskich stołach goszczą rzadko, wypierane przez inne rodzaje mięs – a szkoda. Zapełniony różnorakimi rodzajami ryb świąteczny polski stół udowadnia, że od wieków tradycja podsuwa nam pod nos samo zdrowie! Ryby są tak cennym źródłem białka i aminokwasów, że powinniśmy spożywać je jak najczęściej. Lekarze zgodnie twierdzą, aby urozmaicić nasz jadłospis o ryby nawet dwa – trzy razy w tygodniu. Bogactwo ich pozytywnych właściwości namówi niejednego smakosza schabowego na pyszny i zdrowy filet…
Właściwie dlaczego tak rzadko jadamy ryby? Zakup ryby wiąże się najczęściej z dużym wydatkiem, dlatego wolimy kupić tańsze mięso. Idąc tym tropem, to aby kupić świeżą rybę trzeba mieszkać blisko morza, na co dzień mamy dostęp do mrożonych ryb i do tego przedstawionych w ubogiej ofercie. Kiedy udaje się już kupić rybę w całości to mamy problem z jej oporządzeniem: jest śliska, trzeba ją wypatroszyć i filetować (jak?), do tego tyle ości… i nieprzyjemny zapach, a na koniec nasze wysiłki zostają niedocenione, gdyż ryba przywiera do patelni. Dlatego jeśli już skusimy się na rybę, kupimy mrożony, tani filet i przyrządzimy go maksymalnie raz w tygodniu.
Nie pozostaje nam nic innego jak… zmienić nastawienie! Ryby oraz przetwory rybne są cennymi produktami o ogromnej, niezwykle ważnej wartości odżywczej. Warto poświęcić im trochę czasu, gdyż odbije się to pozytywnie na naszym zdrowiu.
Najwięcej nienasyconych kwasów tłuszczowych zawierają ryby morskie, takie jak makrela, łosoś, tuńczyk, sardynka czy śledź. Dorsz, nasza bałtycka ryba ma białe, chude mięso bogate w witaminy A, D i PP. Jest jedną z najmniej kalorycznych ryb (100 g - 80 kcal). Sola, szlachetna królowa Morza Śródziemnego, Północnego i Bałtyckiego jest rybą o delikatnym smaku, która zawiera najmniej zanieczyszczeń i dioksyn organicznych, podobnie jak mintaj. Makrela niemal nie posiada ości, przoduje w ilości białka, zawiera duże pokłady magnezu, potasu, żelaza oraz witamin A i D. Cenimy ją za jej smak i cenę, najczęściej sięgając po wędzoną. Bardzo wartościowym dla zdrowia jest łosoś, który zawiera mnóstwo witamin i minerałów (witaminy z gr. B, A, E, D, potas, jod, fluor, selen, fosfor, cynk). Jest niestety jedną z droższych ryb, ale za to wartą swojej ceny.
Przede wszystkim ZALECANE jest spożywanie ryb w ciąży (z wyjątkiem ryb wędzonych).
Nie powinni jeść ryb cierpiący na choroby tarczycy i dnę moczanową.
Małym dzieciom nie należy serwować ryb drapieżnych, wędzonych, surowych oraz smażonych w głębokim tłuszczu.
Zwróćmy uwagę na jej zapach – powinien być nieesencjonalny, delikatny. Oczy ryby powinny wyglądać jak żywe (wilgotne, wyłupiaste), skrzela różowe lub czerwone, a skóra napięta, jędrna, błyszcząca, wilgotna bez oznak śluzu.
Mleczna, gorzka, a może biała? Każdy ją lubi, ale co tak na prawdę wiemy o czekoladzie? Skąd pochodzi? Ile kosztowała najdroższa tabliczka? Jak powstaje? Poznajcie historię czekoladą płynącą.
Czytaj dalejJesteśmy karmieni przekonaniem, że wszystko, co zwierzęce, jest nieludzkie i niecywilizowane, zatem kiedy objadamy się nadmiernie i puchniemy, mówimy o sobie, że jemy, jak zwierzę. Nic jednak bardziej mylnego, skoro zwierzę je z subtelnością dziś...
Czytaj dalejWielu z nas nie potrafi wyobrazić sobie życia bez tego produktu. Dodajemy go do kawy, herbaty, ciast, sosów, a nawet do alkoholu. Cukier. Badania wykazały, że dorosła osoba przeciętnie spożywa ok. 50 kg cukru rocznie,...
Czytaj dalejWarzywa i owoce są bardzo cennymi składnikami naszej diety. Są zdrowe, smaczne i bogate w wartościowe witaminy. Wspaniałym jest fakt, iż w dzisiejszych czasach sięgamy po te dary natury chętniej i częściej. Z pewnością każdy...
Czytaj dalej
Komentarze (0)