Sos truskawkowo-różany

wd2005

Autor:

Przepisów: 3578

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

1 os.
  • Sos truskawkowo-różany

    Dodane przez: wd2005

    Vl (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki

  • 1 kg truskawek
  • 1 kg cukru
  • 1 łyżka suszonych płatków róży
  • 0,5 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Opis przygotowania

Truskawki obrać z szypułek, dokładnie umyć i osączyć z wody. Następnie przesypać je do miski, zalać sokiem ze świeżej wyciśniętej cytryny, zasypać cukrem i pokruszonymi drobno płatkami róży. Całość wstawić do lodówki i pozostawić na 6 godzin, aby truskawki puściły sok. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, dobrze wymieszać i przelać do rondla. Wszystko postawić na średnim ogniu i gotować przez około 40 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia, przelać do miski i przestudzić.

0 komentarzy

Podobne przepisy