Jagnięcina duszona ze śliwkami i migdałami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 970
Jagnięcina duszona ze śliwkami i migdałami
fot. Iron Bishop / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 600 g jagnięciny bez kości
  • 250 g suszonych śliwek bez pestek
  • 200 g całych migdałów
  • 80 g masła
  • 2 cebula
  • 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • szczypta soli
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Śliwki suszone sparzyć wrzącą wodą na sicie i osączyć je z nadmiaru wody. Jagnięcinę pokroić w dużą kostkę i oprószyć ją mąką. Następnie rozgrzać masło na patelni i dodać do niego posypaną mąką jagnięcinę. Mięso zrumienić na średnim ogniu, potem dodać do niego obraną ze skóry i pokrojoną w drobną kostkę cebulę z czosnkiem. Całość dobrze wymieszać i smażyć do chwili, aż cebula z czosnkiem się zeszkli. Wówczas wlać do tego wino wytrawne, wsypać suszony tymianek, rozmaryn, sól, pieprz i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, dodać do niego sparzone wcześniej śliwki i dusić jeszcze przez 3 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Następnie cukier przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć go na średnim ogniu do chwili, aż zacznie się karmelizować. Wtedy wsypać do niego całe migdały, dobrze wymieszać i smażyć jeszcze przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do potrawy na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów