Ciastka owsiano-sezamowe

wd2005

Autor:

Przepisów: 3474

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

1 os.

Składniki

  • 250 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki maranty trzcinowej
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 2 łyżki białego sezamu
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 0,5 szklanki cukru
  • szczypta soli

Opis przygotowania

Mąkę owsianą oraz pszenną przesypać razem na jedną stolnicę. Wsypać do niej cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli i marantę trzcinową. Następnie wlać do tego ekstrakt waniliowy, syrop z agawy, olej sezamowy, dodać miękkie masło i wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i wyciąć w nim krążki kubkiem. Całość posypać białym oraz czarnym sezamem i przełożyć na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystko wstawić do
piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu ciastka wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.

0 komentarzy

Podobne przepisy