Dubu-jeongol

wd2005

Autor:

Przepisów: 3639

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

średni

Czas:

Porcje:

1 os.

Składniki

  • 800 g bulionu wołowego
  • 400 g jedwabistego tofu
  • 300 g karkówki wołowej bez kości
  • 5 g grzybów shitake
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 zielona, młoda cukinia
  • 1 łyżeczka suszonego nori
  • ciemny sos sojowy
  • mielony pieprz czarny

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w słomkę. Cukinię pokroić w cienkie krążki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobna kostkę. Grzyby shitake pokroić w drobna kostkę. Mięso wołowe pokroić na male kawałki. Tofu pokroić w cienkie plastry. Następnie rozgrzać olej w rondlu i dodać do niego pokrojone wcześniej mięso. Mięso oprószyć szczyptą pieprzu mielonego i smażyć do chwili, aż lekko się zarumieni. Wtedy dodać do tego pokrojoną wcześniej cebulę, grzyby, paprykę i cukinie. Całość zalać bulionem wołowym, doprawić do smaku sosem sojowym, wsypać suszone nori, dobrze wymieszać i gotować na średnim ogniu do miękkości składników. Kiedy składniki zmiękną, dodać do tego pokrojone w plastry tofu. Wszystko gotować jeszcze przez 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przelać do miski.

0 komentarzy