Placki z fasoli i jarmużu

wd2005

Autor:

Przepisów: 3403

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

1 os.

Składniki

  • 400 g fasoli mung
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 pęczek jarmużu
  • 1 szklanka bułki tartej
  • sól
  • pieprz czarny (mielony)
  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia

Opis przygotowania

Jarmuż umyć, osączyć z wody i pokroić na małe kawałki. Fasolę mung opłukać pod bieżącą wodą, potem przesypać ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Następnie zmiksować ją mikserem na jednolitą masę. Do zmiksowanej fasoli wsypać mąkę, wbić jajko, dodać pokrojony wcześniej jarmuż, wsypać szczyptę mielonego czarnego pieprzu i dobrze wyrobić ręcznie. Uformować z tego płaskie kotlety ręcznie. Kotlety obtoczyć bułką tartą i włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Całość smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz.

0 komentarzy

Podobne przepisy