Zupa z czarnej fasoli i jarmużu
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2302
Składniki:
- 250 g czarnej fasoli w zalewie
- 4 liście jarmużu
- 2 pietruszki (korzeń i nać)
- 2 ząbki czosnku
- 2 ziemniaki
- 1 l bulionu warzywnego z kostki
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 cebula
- sól
- pieprz czarny
- szczypta cynamonu
- olej do smażenia
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Fasolę osączyć z zalewy. Natkę pietruszki pokroić drobno. Korzeń pietruszki pokroić w kostkę. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, wrzucić tego obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić. Czosnek przepuścić przez praskę i dodać do zeszklonej cebuli wraz z pokrojonym korzeniem pietruszki. Smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty. Następnie smażone składniki przełożyć do garnka, zalać bulionem warzywnym, dodać liście jarmużu i gotować do miękkości. Osączoną fasolą zmiksować i dodać w połowie gotowania do składników. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą, octem oraz szczyptą cynamonu, dokładnie wymieszać, zagotować i przelać na talerz. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, pokroić w cienkie plastry i zrumienić na mocno rozgrzanym, głębokim oleju. Zrumienione oprószyć solą, osączyć z tłuszczu i dodać do zupy. Całość posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)