Roladki z kurczaka i szynki

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1787
Roladki z kurczaka i szynki
fot. Sebastian Mary / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 8 piersi z kurczaka
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej
  • 4 marchewki
  • 4 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 2 korniszony
  • 2 łyżeczki przypraw do kurczaka
  • 1 garść roszponki
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w podłużną słomkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w ćwiartki. Korniszony pokroić w cienką słomkę. Następnie piersi z kurczaka rozbić tłuczkiem, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do kurczaka i zawinąć w nie pokrojone wcześniej warzywa. Całość zawinąć plastrami szynki parmeńskiej, spiąć małymi wykałaczkami i zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zrumienieniu wszystko przełożyć do brytfanki, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec do miękkości mięsa. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i udekorować roszponką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów