Fasola z wątróbką

wd2005

Autor:

Przepisów: 3291

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 400 g czerwonej fasoli
  • 300 g wątróbki wieprzowej
  • 6 łyżek oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka przypraw do fasoli
  • 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • sałata strzępiasta do dekoracji

Opis przygotowania

Sałatę umyć i osączyć z wody. Fasolę opłukać pod bieżącą wodą. Następnie przesypać ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować ją do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Wątróbkę wieprzową pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać ugotowaną wcześniej fasolę i oprószyć ją przyprawą do fasoli. Fasolę smażyć do chwili, aż lekko się przyrumieni, wtedy dodać do tego pokrojoną wątróbkę wieprzową. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonym majerankiem i smażyć przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i udekorować sałatą strzępiastą.

0 komentarzy

Podobne przepisy

Moje konto

Podziel się