Pstrągi po galicyjsku

iwona

Autor:

Przepisów: 1934

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 4 średnie świeże pstrągi
  • 4 liście bananowca
  • 4 dowolna kwiaty do przybrania
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki soku cytrynowego
  • 2 łyżeczki przypraw do ryb
  • 1 cytryna
  • duży pęczek natki zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania

Świeże pstrągi sprawić i oczyścić z wnętrzności oraz gałek ocznych. Głowy należy pozostawić. Sprawione ryby dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć na papierowym ręczniku.
Ząbki czosnku obrać ze skóry, posiekać drobno i włożyć do wnętrza ryb. Następnie wnętrza ryb oprószyć szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do ryb i włożyć do tego całą natkę zielonej pietruszki oraz pokrojoną w plastry cytrynę. Całość skropić sokiem z cytryny i włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Ryby smażyć do miękkości na średnim ogniu , po czym gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na liście bananowca na talerzu. Wszystko udekorować dowolnymi kwiatami i podawać do spożycia.

0 komentarzy

Podobne przepisy

Moje konto

Podziel się