Szparagi z ryżem i warzywami

wd2005

Autor:

Przepisów: 3639

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 300 g zielonych szparagów
  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 200 g zielonego groszku w zalewie
  • 6 łyżek oleju
  • 3 krople przyprawy Maggi
  • 1 szklanka brązowego ryżu
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion, a miąższ pokroić na małe kawałki. Kukurydzę oraz zielony groszek osączyć z zalewy. Następnie ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić ją na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną wcześniej paprykę, oba składniki wymieszać i smażyć przez 40 sekund. Po tym czasie dodać do tego ugotowany wcześniej ryż i osączony z zalewy zielony groszek oraz kukurydzę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzem, Maggi, dokładnie wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 3 minuty. Następnie składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Szparagi pokroić na kawałki, wrzucić je do rondla z 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Potem rozgrzać mocno pozostały olej na patelni i zrumienić je na średnim ogniu. Zrumienione szparagi ściągnąć z patelni, osączyć z nadmiaru tłuszczu i dodać do potrawy.

0 komentarzy

Podobne przepisy