Kurczak z grzybami buna shimeji

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 6998
Kurczak z grzybami buna shimeji
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 350 g grzybów buna shimeji
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 czerwona cebula
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Grzyby dobrze oczyścić, potem razem ze szczypiorkiem dokładnie umyć i osączyć z wody. Szczypiorek pokroić drobno. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Następnie oczyszczone grzyby wrzucić do rondla i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu odcedzić. Piersi z kurczaka pokroić na małe kawałki, przełożyć na rozgrzaną oliwę na patelni i smażyć je do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy dodać do tego ugotowane grzyby. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dodać do tego pokrojony szczypiorek, dobrze wymieszać i smażyć do miękkości mięsa. Gotową potrawę ściągnąć z patelni, przełożyć na talerz i posypać pokrojoną wcześniej cebulą czerwoną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów