Tarta borowikowa z miodem

wd2005

Autor:

Przepisów: 3518

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Tarta borowikowa z miodem

    Dodane przez: wd2005

    Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki

  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • szczypta soli
  • Wypełnienie:
  • 250 g świeżych borowików
  • 3 łyżki płynnego miodu lipowego
  • szczypta pieprzu ziołowego

Opis przygotowania

Przygotować wypełnienie: borowiki dokładnie umyć i osuszyć z nadmiaru wody. Następnie obrać je ze skóry, pokroić w cienkie plastry i przełożyć do miski. Pokrojone grzyby oprószyć szczyptą mielonego pieprzu ziołowego, zalać miodem lipowym i odstawić na 30 minut.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z cukrem pudrem i szczyptą soli. Do wymieszanych składników dodać masło i zagnieść gładkie ciasto. Zbić je w kulę, obwinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 5 mm. Rozwałkowane ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wyłożą papierem do pieczenia, po czym nałożyć na to borowiki z miodem.

Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec do chwili, aż składniki zaczną się rumienić. Wówczas wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i wyłożyć na talerz.

0 komentarzy

Podobne przepisy