Cake Rusk

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1495
Cake Rusk
fot. MikaelLindmark / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g mąki żytniej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej do podsypania ciasta
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 0,5 szklanki maślanki
  • 0,5 szklanki roztopionego masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: obie mąki przesypać do miski i wymieszać je z proszkiem do pieczenia, mielonym cynamonem oraz cukrem. Do wymieszanych składników wlać ekstrakt waniliowy, migdałowy, maślankę oraz wbić do tego jajka. Całość dobrze wyrobić na jednolite ciasto. Wyrobione ciasto podsypać mąka, pokroić je na małe kwadraty i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec do chwili, aż się przyrumienią. Wtedy wyciągnąć je z piekarnika, przewrócić na drugą stronę, po czym pokroić na małe kwadraciki i z powrotem włożyć do piekarnika rozgrzanego do tej samej temperatury. Całość piec przez 7 minut.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów