Dundee cake

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1428
Dundee cake
fot. Eljay (Wikimedia Commons) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki masła do wysmarowania blachy do pieczenia
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • Ciasto:
  • 500 g suszonych bakalii
  • 250 g mąki pszennej
  • 180 g brązowego cukru
  • 180 masła
  • 100 g mielonych migdałów
  • 100 g suszonych wiśni
  • 30 g płatków migdałowych
  • 3 jajka
  • 3 łyżki dżemu morelowego
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka tartej skórki pomarańczowej
  • Lukier:
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka

Opis przygotowania:

Wszystkie owoce suszone sparzyć wrząca wodą i osączyć z jej nadmiaru. Przygotować ciasto: masło utrzeć mikserem z brązowym cukrem na puszystą pianę. Do utartej masy dodać tartą skórkę pomarańczową, dżem morelowy i dokładnie wymieszać. Wlać do tego mleko, wsypać mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać. Następnie do wymieszanych składników wsypać sparzone wcześniej suszone wiśnie, mielone migdały i bakalie. Całość wymieszać i przełożyć łopatką do wysmarowanej masłem blachy do pieczenia. Górę wyłożyć płatkami migdałowymi, po czym wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika oraz blachy i przestudzić.

Przygotować lukier: cukier puder przesypać do miski, zalać go mlekiem i rozmieszać łyżeczką. Rozmieszanymi składnikami polać upieczone ciasto.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów