Nugat z pistacjami

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

średni

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Nugat z pistacjami

    Dodane przez: wd2005

    Sidster / CC-BY-SA 2.5

Składniki

  • 50 g łuskanych pistacji
  • 2 łyżki płynnej glukozy spożywczej
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżki wody różanej
  • 2 białka jaj
  • 2 łyżki cukru pudru

Opis przygotowania

Białka jaj ubić mikserem na sztywna pianę. Do rondla wsypać cukier, wlać wodę różaną i dokładnie rozmieszać trzepaczką. Po rozmieszaniu postawić na średnim ogniu i zagotować. Następnie na wrzątek wlać do tego płynną glukozę. Całość mieszać powoli już na małym ogniu przez 5 minut, aby składniki przybrały lepką konsystencję. Potem z wymieszanych składników odebrać 1 łyżkę i wymieszać ją z ubitą wcześniej pianą z białek. Oba te składniki dobrze wymieszać i przełożyć je do gotowanej substancji. Wszystko wymieszać, zmiksować mikserem na jednolitą masę i cały czas mieszać na małym ogniu przez minutę. Po tym czasie dodać do tego łuskane pistacje, zdjąć z ognia, ponownie dobrze wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Ostygnięte składniki przełożyć na stolnice posypaną cukrem pudrem i uformować z nich jeden grubszy rulon. Wstawić go do lodówki i trzymać przez 12 godzin. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i pokroić na porcje.

1 komentarz

odpowiedz

Czy można bez glukozy?

Podobne przepisy