Hummus z cieciorką i skórką cytrynową

wd2005

Autor:

Przepisów: 3596

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Hummus z cieciorką i skórką cytrynową

    Dodane przez: iwona

    Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 250 g cieciorki w zalewie
  • 1 łyżka świeżo startej skórki cytrynowej
  • natka zielonej pietruszki
  • Hummus:
  • 350 g suszonej ciecierzycy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • sól

Opis przygotowania

Natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Przygotować humus: suszoną ciecierzycą zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 4 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Następnie przełożyć ją do miksera, dodać do niej obrany ze skóry czosnek, wsypać do tego mielony kumin rzymski, wlać oliwę z oliwek, sok cytrynowy i razem zmiksować na jednolitą masę, po czym przełożyć do miski. Cieciorkę osączyć z zalewy i dodać do składników w misce. Dodać do tego świeżo startą skórkę cytrynową. Wszystko posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.

0 komentarzy

Podobne przepisy