Kandyzowana skórka pomarańczowa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1842
Składniki:
- 2 łyżki cukru pudru
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 szklanki wody
- skórka z 2 obranych pomarańczy
Opis przygotowania:
Skórki z pomarańczy sparzyć wrzącą wodą i osuszyć na sicie. Następnie pokroić je w słomkę, przełożyć do rondla, zalać 1 szklanką wody, postawić na małym ogniu, doprowadzić do wrzenia, po czym ściągnąć z ognia i odczekać 30 sekund. Po tym czasie czynność tę powtórzyć aż 5 razy, doprowadzając za każdym razem do wrzenia. Po ostatnim razie wszystko zasypać cukrem, dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu, aż woda całkowicie odparuje. Wtedy ściągnąć z ognia, przełożyć na papier do pieczenia i posypać ja cukrem pudrem. Całość pozostawić na 6 godzin, aby wyschło. Po tym czasie włożyć do słoika hermetycznie zamykanego, zamknąć i trzymać w temperaturze pokojowej do czasu wykorzystania.
Komentarze (0)