Kandyzowana skórka pomarańczowa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1842
Kandyzowana skórka pomarańczowa
fot. Lori L. Stalteri / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 szklanki wody
  • skórka z 2 obranych pomarańczy

Opis przygotowania:

Skórki z pomarańczy sparzyć wrzącą wodą i osuszyć na sicie. Następnie pokroić je w słomkę, przełożyć do rondla, zalać 1 szklanką wody, postawić na małym ogniu, doprowadzić do wrzenia, po czym ściągnąć z ognia i odczekać 30 sekund. Po tym czasie czynność tę powtórzyć aż 5 razy, doprowadzając za każdym razem do wrzenia. Po ostatnim razie wszystko zasypać cukrem, dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu, aż woda całkowicie odparuje. Wtedy ściągnąć z ognia, przełożyć na papier do pieczenia i posypać ja cukrem pudrem. Całość pozostawić na 6 godzin, aby wyschło. Po tym czasie włożyć do słoika hermetycznie zamykanego, zamknąć i trzymać w temperaturze pokojowej do czasu wykorzystania.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów