Szynka pieczona z ananasem i wiśnią

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2467
Szynka pieczona z ananasem i wiśnią
fot. Jo Naylor / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 12 wisienek koktajlowych
  • 12 plastrów ananasa w zalewie
  • 4 liście laurowe
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,5 szklanki oleju
  • 1 kg surowej szynki wieprzowej
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól

Opis przygotowania:

Czosnek obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki. Plastry ananasa osączyć z zalewy. Cała szynkę wysmarować 4 łyżkami oleju, oprószyć ją suszonym majerankiem, tymiankiem i kminem rzymskim. Dodać do tego pokrojony wcześniej czosnek. Całość z mięsem zawinąć w aluminiową folię i wstawić do lodówki na 2 godziny, aby mięso się zamarynowało. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, przełożyć do brytfanki, podlać pozostałym olejem, dodać do tego liście laurowe i wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C. Mięso piec do miękkości, podlewając je co jakiś czas roztopionym tłuszczem po jego całości oraz przekręcając je po połowie pieczenia na drugą stronę. Upieczone mięso wyciągnąć z piekarnika, osączyć z tłuszczu, wyłożyć na talerz, udekorować plastrami ananasa z puszki oraz wisienkami koktajlowymi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów