Cielęcina z brzoskwiniami i grzankami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2112

Składniki:

  • 350 g cielęciny bez kości
  • 400 g klusek półfrancuskich
  • 200 g brzoskwiń z puszki
  • 200 g brokuł
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • bułka pszenna na grzanki
  • zalewa brzoskwiniowa z puszki
  • olej do smażenia
  • 6 płatków migdałowych
  • bułka tarta
  • sól

Opis przygotowania:

Z cielęciny uformować kotleciki i usmażyć na mocno rozgrzanym oleju z niewielką ilością masła. Kotlety usmażyć z obu stron. Bułkę pszenną pokroić na kromki, obtoczyć ją w roztrzepanym jajku i bułce tartej i usmażyć na grzanki. Brzoskwinie i zalewę brzoskwiniową zmiksować razem na jednolity sos. Grzanki ułożyć na talerzu, na nie położyć kotlety cielęce i zalać sosem brzoskwiniowym. Na zalany sos ułożyć płatki migdałowe. Brokuły umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzić. Ugotować kluski półfrancuskie i razem z brokułami ułożyć na talerzu obok grzanek z cielęciną. Masło roztopić na patelni, polać nim brokuły i kluski. Gotowe danie podajemy na gorąco.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów