Kanapki z jajkiem i fasolą

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Kanapki z jajkiem i fasolą

    Dodane przez: arek

    Dodo / CC-BY-SA 3.0

Składniki

  • 400 g białej fasoli w zalewie
  • 200 g pomidorów z puszki bez skóry
  • 6 kromek chleba razowego.
  • 4 jajka
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mleka 2%
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory przekroić na połówki i wyłożyć na talerz. Jajka wbić do kubka, wlać do nich mleko, dodać szczyptę soli oraz pieprzu, dokładnie roztrzepać trzepaczką, przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się zetną. Wtedy ściągnąć je z ognia, wyłożyć na kromki chleba i dodać do pomidorów na talerzu. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli wlać fasolę wraz z zalewą, dodać pomidory bez skórki i wsypać do tego brązowy cukier oraz suszoną kolendrę. Składniki dokładnie wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu doprawić je do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, ponownie wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć na chleb z jajkami. Całość posypać natką zielonej pietruszki.

0 komentarzy

Podobne przepisy