Jajka z mięsem, orzechami i grzankami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1732
Jajka z mięsem, orzechami i grzankami
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 15 g tłuczonych pistacji
  • 4 jajka
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 4 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Kromki chleba wysmarować 2 łyżkami oleju, przełożyć na rozgrzaną patelnię i zrumienić z obu stron. Zrumieniony wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na pozostałym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać mięso mielone i tłuczone pistacje. Następnie składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż mięso zmieni kolor na jasno-brązowy. Wtedy wbić do tego jajka i smażyć do ścięcia się białek jajka. Żółtka nie powinny się ściąć. Gotowe przełożyć na talerz, posypać świeżo zmieloną gałką muszkatołową oraz szczyptą soli. Udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów