Polędwica wołowa z octem balsamicznym

katarzyna_fly

Autor:

Przepisów: 55

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

średni

Czas:

Porcje:

5-6 os.
  • Polędwica wołowa z octem balsamicznym

    Dodane przez: katarzyna_fly

Składniki

  • Składniki (4-6 porcji):
  • 700 g polędwicy wołowej
  • 200 ml octu balsamicznego Ponti
  • 150 ml wody
  • mąka do obtaczania
  • 8 łyżek oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
  • 4 łyżki masła
  • rukola lub szparagi
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • świeży tymianek
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

• Polędwicę kroimy w plastry, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, otaczamy w mące.
• Rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Smażymy mięso z obu stron. Podlewamy wodą, octem i dusimy ok. 10–15 minut, do odparowania wody i uzyskania odpowiadającej nam gęstości sosu. Na koniec dodajemy masło.
• W międzyczasie ziemniaki obgotowujemy przez 5–6 minut. Odcedzone przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą, posypujemy tymiankiem i solą. Zapiekamy do miękkości w 200°C
(ok. 25 minut lub do uzyskania rumianej skórki).
• Mięso podajemy z sosem, ziemniakami i szparagami lub rukolą.

0 komentarzy

Podobne przepisy