Kurczak w galarecie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 5343
Kurczak w galarecie
fot.

Składniki:

  • 500 g filetów z kurczaka
  • 1,5 l wywaru z kostki rosołowej
  • włoszczyzna
  • 1 cebula
  • 2-3 białka
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 150 g konserwowego groszku
  • 150 g kukurydzy konserwowej
  • 15-20 czarnych oliwek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól

Opis przygotowania:

Mięso zalać wywarem z kostki rosołowej i ugotować wraz z obraną włoszczyzną, cebulą, liściem laurowym i zielem angielskim. Pod koniec gotowania przyprawić wywar do smaku solą, po czym przecedzić przez sito wyłożone gazą i odstawić w chłodne miejsce. Kiedy na wierzchu zbierze się tłuszcz - zdjąć go łyżką cedzakową. Następnie mocno podgrzać wywar, aby go sklarować. Dodać do gorącego wywaru ubitą z białek pianę i zagotować ciągle mieszając. Całość ponownie przecedzić i odmierzyć litr wywaru. namoczyć w wodzie żelatynę, a gdy spęcznieje - rozprowadzić ją w gorącym wywarze i odstawić, by galareta zaczęła tężeć. Mięso pokroić na kawałki, marchewkę w słupki, a pietruszkę i oliwki w plasterki. W salaterkach ułożyć mięso i warzywa i zalać je częścią galarety.
Tak przygotowane salaterki wstawić do lodówki, a gdy warstwa stężeje, na jej wierzchu ułożyć ćwiartki jaj, plasterki czarnych oliwek, groszek i kukurydzę. Całość zalać pozostałą galaretą i wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Gotowe galantyny wyjąć z salaterek i podawać skropione sokiem z cytryny.

Autor: mar4

1 komentarz

Ubitą pianę z białek?? A po co?

Podobne przepisy