Kurczak w galarecie

mar4

Autor:

Przepisów: 11

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

średni

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Kurczak w galarecie

    Dodane przez: olma

Składniki

  • 500 g filetów z kurczaka
  • 1,5 l wywaru z kostki rosołowej
  • włoszczyzna
  • 1 cebula
  • 2-3 białka
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 150 g konserwowego groszku
  • 150 g kukurydzy konserwowej
  • 15-20 czarnych oliwek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól

Opis przygotowania

Mięso zalać wywarem z kostki rosołowej i ugotować wraz z obraną włoszczyzną, cebulą, liściem laurowym i zielem angielskim. Pod koniec gotowania przyprawić wywar do smaku solą, po czym przecedzić przez sito wyłożone gazą i odstawić w chłodne miejsce. Kiedy na wierzchu zbierze się tłuszcz - zdjąć go łyżką cedzakową. Następnie mocno podgrzać wywar, aby go sklarować. Dodać do gorącego wywaru ubitą z białek pianę i zagotować ciągle mieszając. Całość ponownie przecedzić i odmierzyć litr wywaru. namoczyć w wodzie żelatynę, a gdy spęcznieje - rozprowadzić ją w gorącym wywarze i odstawić, by galareta zaczęła tężeć. Mięso pokroić na kawałki, marchewkę w słupki, a pietruszkę i oliwki w plasterki. W salaterkach ułożyć mięso i warzywa i zalać je częścią galarety.
Tak przygotowane salaterki wstawić do lodówki, a gdy warstwa stężeje, na jej wierzchu ułożyć ćwiartki jaj, plasterki czarnych oliwek, groszek i kukurydzę. Całość zalać pozostałą galaretą i wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Gotowe galantyny wyjąć z salaterek i podawać skropione sokiem z cytryny.

1 komentarz

odpowiedz

Ubitą pianę z białek?? A po co?

Podobne przepisy