Pan de jamón

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 300 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • Nadzienie:
  • 25 g szynki wędzonej
  • 20 g wędzonego boczku
  • 20 zielonych oliwek w zalewie
  • 20 g rodzynek
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 2 łyżki kaparów w zalewie
  • 1 szklanka wrzącej wody

Opis przygotowania

Ciasto francuskie rozmrozić, przełożyć na stolnicę i wysmarować z jednej strony letnią wodą.

Przygotować nadzienie: rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Szynkę wędzoną położyć na wysmarowanym wodą cieście. Następnie posypać ją mielonymi migdałami i osączonymi z zalewy kaparami. Boczek wędzony zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i nałożyć go na składniki. Całość posypać sparzonymi wcześniej rodzynkami, osączonymi z zalewy oliwkami i dokładnie zlepić ręcznie.
Wszystko przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia, wysmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec na rumiany kolor.

1 komentarz

odpowiedz

Fajny przepis, ale niepochodni on z Wenezueli. Pan de jamon robi się z ciasta drożdżowego i nie dodaje się kaparów. Niemniej jednak ten przepis jest też fajny.

Podobne przepisy