Pan de jamón

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 761
Pan de jamón
fot. Laura Fiorucci / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 300 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • Nadzienie:
  • 25 g szynki wędzonej
  • 20 g wędzonego boczku
  • 20 zielonych oliwek w zalewie
  • 20 g rodzynek
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 2 łyżki kaparów w zalewie
  • 1 szklanka wrzącej wody

Opis przygotowania:

Ciasto francuskie rozmrozić, przełożyć na stolnicę i wysmarować z jednej strony letnią wodą.

Przygotować nadzienie: rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Szynkę wędzoną położyć na wysmarowanym wodą cieście. Następnie posypać ją mielonymi migdałami i osączonymi z zalewy kaparami. Boczek wędzony zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i nałożyć go na składniki. Całość posypać sparzonymi wcześniej rodzynkami, osączonymi z zalewy oliwkami i dokładnie zlepić ręcznie.
Wszystko przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia, wysmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec na rumiany kolor.

1 komentarz

Fajny przepis, ale niepochodni on z Wenezueli. Pan de jamon robi się z ciasta drożdżowego i nie dodaje się kaparów. Niemniej jednak ten przepis jest też fajny.

Podobne przepisy