Şekerpare

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1302
Şekerpare
fot. Haeferl (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 200 g łuskanych orzechów laskowych
  • 2 łyżki masła do wysmarowania formy do pieczenia
  • Ciasto:
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 0,5 kostki margaryny Kasia
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • Syrop:
  • 3 szklanki wody
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1 szklanka cukru

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem oraz kaszą manną. Do wymieszanych składników dodać margarynę, wbić jajka, wlać ekstrakt waniliowy i wyrobić ciasto. Następnie z wyrobionego ciasta uformować małe, podłużne bułeczki i w ich środek wcisnąć całe orzechy laskowe. Całość przełożyć na wysmarowaną masłem blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na rumiany kolor. W czasie pieczenia bułek przygotować syrop: wodę przelać do rondla, wsypać do niej cukier, wlać sok cytrynowy i całość zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu składniki ściągnąć z ognia. Kiedy bułki są już upieczone, należy wyłączyć piekarnik, a bułki posmarować przygotowanym wcześniej syropem, póki są jeszcze gorące. Wszystko pozostawić w nagrzanym piekarniku jeszcze przez 10 minut, po czym podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów