Ravioli z kaczką i królikiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4158
Ravioli z kaczką i królikiem
fot. Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g mięsa z królika bez kości
  • 2 piersi z kaczki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
  • garstka świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz
  • Na ciasto;
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Mięso z królika, piersi z kaczki oraz bazylię dokładnie umyć i osączyć z wody. Mięso zmielić maszynką do mięsa. Czosnek oraz cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników wsypać suszony majeranek, tymianek i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Do smażonych składników dodać zmielone wcześniej mięso, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do czasu, aż mięso zmieni kolor. Wtedy ściągnąć z ognia.

Przygotować ciasto; mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą Do wymieszanej mąki wbić jajka, wlać letnią wodę i zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione ciasto rozwałkować na grubość 2 mm i podzielić na dwa płaty. Następnie na jeden z płatów ciasta łyżką nałożyć usmażone wcześniej mięso, a na to nałożyć kolejny płat ciasta. Kubkiem wyciąć w całości krążki i wrzucić je na 1 l gotującej się wody. Gotować przez 3 minuty, po czym odcedzić łyżką cedzakową i przełożyć na talerz.

Dodać do tego bazylię. Masło stopić na rozgrzanej patelni i polać nim potrawę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów