Dynia zapiekana z serem i boczkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2347
Dynia zapiekana z serem i boczkiem
fot. bea&txm / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 25 g wędzonego boczku
  • 25 g sera feta
  • 2 łyżki tartej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 dynia piżmowa
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • sól

Opis przygotowania:

Dynię umyć, osączyć z wody, przekroić na połowy i wydrążyć z niej środki. Następnie boczek wędzony pokroić w drobną kostkę do miski. Do pokrojonego boczku dodać pokruszony drobno ser feta i tartą skórkę pomarańczowa. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników w misce. Wsypać do tego szczyptę soli, pieprzu, brązowego cukru, po czym całość zalać oliwą z oliwek, wymieszać i napełnić tym wydrążoną wcześniej dynię. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec do miękkości dyni.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów