Dynia zapiekana z serem i boczkiem

wd2005

Autor:

Przepisów: 3586

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Dynia zapiekana z serem i boczkiem

    Dodane przez: wd2005

    bea&txm / CC-BY 2.0

Składniki

  • 25 g wędzonego boczku
  • 25 g sera feta
  • 2 łyżki tartej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 dynia piżmowa
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • sól

Opis przygotowania

Dynię umyć, osączyć z wody, przekroić na połowy i wydrążyć z niej środki. Następnie boczek wędzony pokroić w drobną kostkę do miski. Do pokrojonego boczku dodać pokruszony drobno ser feta i tartą skórkę pomarańczowa. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników w misce. Wsypać do tego szczyptę soli, pieprzu, brązowego cukru, po czym całość zalać oliwą z oliwek, wymieszać i napełnić tym wydrążoną wcześniej dynię. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec do miękkości dyni.

0 komentarzy

Podobne przepisy