Dynia zapiekana z serem i boczkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2729
Składniki:
- 25 g wędzonego boczku
- 25 g sera feta
- 2 łyżki tartej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 dynia piżmowa
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- sól
Opis przygotowania:
Dynię umyć, osączyć z wody, przekroić na połowy i wydrążyć z niej środki. Następnie boczek wędzony pokroić w drobną kostkę do miski. Do pokrojonego boczku dodać pokruszony drobno ser feta i tartą skórkę pomarańczowa. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników w misce. Wsypać do tego szczyptę soli, pieprzu, brązowego cukru, po czym całość zalać oliwą z oliwek, wymieszać i napełnić tym wydrążoną wcześniej dynię. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec do miękkości dyni.
Komentarze (0)