Fasola z kiełbasą, jajkami i grzankami

(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 884
Fasola z kiełbasą, jajkami i grzankami
jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g fasoli Jaś
  • 4 kromki chleba
  • 3 łyżki masła
  • 3 peta kiełbasy śląskiej
  • 3 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 0,5 łyżeczki przypraw do fasoli
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Fasolę oraz szczypiorek umyć i osączyć z wody. Fasolę przesypać do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 1,5 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości, w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Kiełbasę pokroić w cienkie plastry i smażyć ją na mocno rozgrzanym oleju na patelni do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy dodać do niej koncentrat pomidorowy i ugotowaną wcześniej fasolę. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do fasoli, wymieszać i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Następnie wbić do tego jajka, całość nakryć pokrywką i smażyć do chwili, aż same białka jaj się zetną. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem. Chleb wysmarować masłem, przełożyć go na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron, do chwili, aż się przyrumieni. Wówczas ściągnąć go z patelni i dodać do potrawy.

0 komenatrzy

Podobne przepisy