Zupa z porów

wd2005

Autor:

Przepisów: 3495

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Zupa z porów

    Dodane przez: wd2005

    Jofus / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 25 dag porów bez zielonych części
  • 50 dag ziemniaków
  • 1,5 litra wody
  • 0,5 l mleka
  • 3 dag masła
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Pory dokładnie umyć i pokroić w talarki. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć i pokroić w drobną kostkę. Porę i ziemniaki zalać wodą i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Ugotowane warzywa wyciągnąć z wody, przetrzeć je przez sitko. Mleko zagotować, a następnie wlać gorące razem z przetartymi ziemniakami i porą do wywaru z wody, w którym się gotowały. Zupę dogotować przez 5 minut, dodać masło, by się rozpuściło, doprawić solą i pieprzem. Gotową zupę podawać na gorąco z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

0 komentarzy

Podobne przepisy