Pikle z marchwi

wd2005

Autor:

Przepisów: 3594

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 500 g marchewki
  • 1,5 l wody
  • Zalewa:
  • 350 ml wody do zalewy
  • 280 ml octu jabłkowego
  • 60 g cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna czarnego pieprzu
  • 1,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania

Marchew pozbawić natki i dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą. Następnie włożyć ją do 1,5 l gotującej się wody i gotować przez 2 minuty. Po tym czasie odcedzić ją na sicie i włożyć do słoja.

Przygotować zalewę: 350 ml wody przelać do rondla, wsypać do tego cukier, wlać ocet jabłkowy i dodać ziele angielskie oraz ziarna czarnego pieprzu. Następnie czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników zalewy. Całość zagotować na średnim ogniu, po czym ściągną z ognia i przestudzić do temperatury pokojowej.

Przestudzoną zalewą zalać marchew w słoju i zakręcić pokrywką. Zakręcony słój włożyć do dużego rondla zalanego do połowy wodą i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu wyciągnąć z wody i trzymać w temperaturze pokojowej przez 2 dni, po czym podawać do spożycia.

0 komentarzy

Podobne przepisy