Kurczak z fasolą w pomidorach i jarmużem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1786
Kurczak z fasolą w pomidorach i jarmużem
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g pomidorów w puszcze bez skórek
  • 250 g białej fasoli w zalewie
  • 4 liście jarmużu
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki orzechów nerkowca
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Jarmuż sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i przełożyć do miseczki. Fasolę osączyć z zalewy. Piersi z kurczaka umyć, osączyć z wody i pokroić w kostkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone mięso z kurczaka, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem, majerankiem, kolendrą, wymieszać i smażyć do chwili, aż mięso zmienni kolor na ciemniejszy. Wtedy dodać do niego odcedzoną fasolę, pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Całość doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i dusić na średnim ogniu pod przykryciem do miękkości składników. Następnie wszystko ściągnąć z ognia, dodać do jarmużu i posypać orzechami nerkowca.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów