Ziemniaki pieczone z fasolą i jarmużem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1004
Ziemniaki pieczone z fasolą i jarmużem
fot. Lablascovegmenu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g fasoli Jaś
  • 4 ziemniaki
  • 4 liście jarmużu
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki masła
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Jarmuż pokroić na kawałki. Musztardę przełożyć na talerz. Fasolę przesypać do rondla, zalać ją 1,5 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Następnie masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego ugotowaną wcześniej fasolę. Smażyć ją przez 1,5 minuty na średnim ogniu, potem dodać do niej pokrojony jarmuż. Oba te składniki dobrze wymieszać i smażyć przez kolejne 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz z musztardą. Ziemniaki przełożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec do miękkości. Po upieczeniu ziemniaki wyciągnąć z piekarnika, pokroić w ćwiartki, oprószyć szczyptą soli, pieprzu i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów