Fasola w pomidorach z kabanosem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1522
Fasola w pomidorach z kabanosem
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g białej fasoli
  • 25 g kabanosów wieprzowych
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka przypraw do fasoli
  • 1 zielona papryka chili
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa opłukać pod bieżącą wodą. Fasolę przesypać do rondla, zalać ja 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 1 godzinę. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Kabanosy pokroić w talarki. Następnie masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego pokrojone kabanosy. Kabanosy smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, dodać do tego pokrojoną wcześniej paprykę, wymieszać i smażyć do chwili, aż papryka się zeszkli. Wtedy dodać do tego ugotowaną fasolę, oprószyć ją przyprawą do fasoli i dodać do tego koncentrat pomidorowy. Wszystko dobrze wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty. Po tym czasie całość ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów