Soczewica z kiełbasą i chili

wd2005

Autor:

Przepisów: 3594

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Soczewica z kiełbasą i chili

    Dodane przez: wd2005

    jules / CC-BY 2.0

Składniki

  • 350 g zielonej soczewicy
  • 2 peta kiełbasy śląskiej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona chili
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • natka selera
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Soczewicę zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć ją przez 30 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Paprykę chili pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Kiełbasę pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną paprykę i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Następnie dodać do tego pokrojoną kiełbasę, oprószyć ją mieloną kolendra, wymieszać i smażyć do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy dodać do tego ugotowaną wcześniej soczewicę, ponownie wymieszać i smażyć razem przez 1,5 minuty. Po czym wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i posypać pokrojoną natką selera.

0 komentarzy

Podobne przepisy