Kaczka z kapustą i serem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1438
Kaczka z kapustą i serem
fot. jules / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 6 liści kapusty włoskiej
  • 4 plastry sera Gouda
  • 3 łyżki oleju
  • 2 piersi z kaczki
  • 2 pomidory cherry
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Liście kapusty włoskiej pokroić na kawałki, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i szybko zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu odcedzić i wyłożyć na talerz. Piersi z kaczki pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone piersi z kaczki, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i lekko zrumienić na średnim ogniu. Potem dodać do tego pokrojone w kostkę pomidorki cherry i przecier pomidorowy. Całość doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, smażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do kapusty na talerzu. Wszystko nakryć plastrami żółtego sera i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów