Bułki z parówkami i pomidorami w zalewie miodowej

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1782
Bułki z parówkami i pomidorami w zalewie miodowej
fot. marcoverch (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 małe bagietki
  • 2 parówki drobiowe
  • 2 łyżki masła
  • Zalewa:
  • 2 łyżki płynnego miodu lipowego
  • 4 pomidory
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 czerwona cebula
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody.

Przygotować zalewę: pomidory pokroić w kostkę i przełożyć do miski i oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu białego. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do pomidorów w misce wraz z posiekaną drobno natką zielonej pietruszki. Następnie składniki w misce zalać miodem lipowym, oliwą z oliwek i sokiem cytrynowym. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut do lodówki.

Bagietki przekroić na połówki i wysmarować je masłem. Parówki drobiowe, przełożyć do rondla, zalać je 3 szklankami wody i zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu odcedzić je i dodać do bułek z masłem wraz z osączonymi z zalewy składnikami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów