Pierogi serowo-warzywne

wd2005

Autor:

Przepisów: 3639

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 białko jajka
  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Nadzienie:
  • 200 g chudego twarogu
  • 100 g serka śmietankowego do kanapek
  • 40 g tartego sera Gouda
  • 20 g suszonych pomidorów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 brokuł
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 szklanki wrzącej wody
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Następnie wbić do tego jajko, wlać letnie mleko i zagnieść gładkie ciasto. Podsypać je mąką, rozwałkować na grubość 5 mm i pokroić na kwadraty o wymiarach 15x15 cm.

Przygotować nadzienie: brokuła podzielić na różyczki, przełożyć go do rondla, zalać lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i pokroić na małe kawałki do miski. Dodać do niego tarty ser Gouda, serek kanapkowy i pokruszony drobno chudy twaróg. Następnie pomidory suszone sparzyć wrzącą wodą, osaczyć z jej nadmiaru i posiekać drobno. Czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać sparzone suszone pomidory, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do składników w misce. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, dokładnie wymieszać i nałożyć łyżką na pokrojone ciasto.

Wszystko dobrze zlepić ręcznie, przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia, wysmarować białkiem jajka i posypać sezamem. Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyłożyć na talerz.

0 komentarzy

Podobne przepisy