Ziemniaki w bulionie z bobem i prażynkami

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 600 ml buliony warzywnego
  • 20 g bobu
  • 1 łyżka prażynek ziemniaczanych
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 0,5 kg młodych ziemniaków
  • pęczek zielonego koperku
  • sól

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki młode oskrobać ze skóry, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i wyłożyć na talerz. Bób przełożyć do rondla, zalać go 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić, obrać ze skóry i dodać do ziemniaków na talerzu. Bulion zagotować na dużym ogniu, potem ściągnąć go z ognia i zalać nim składniki. Koperek drobno posiekać i posypać nim potrawę. Wszystko posypać prażynkami ziemniaczanymi. Masło stopić na rozgrzanej patelni, dodać do niego bułkę tartą i smażyć do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy ściągnąć z ognia i wlać do całości.

0 komentarzy

Podobne przepisy