Figi pieczone z szynką i serem

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 20 g pokruszonego sera Roquefort
  • 4 świeże figi
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • 1 łyżka łuskanych orzechów laskowych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pęczek młodej rukoli
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania

Figi oraz rukolę umyć i osączyć z wody. Rukolę oraz orzechy laskowe przełożyć na talerz i skropić oliwą z oliwek. Szynkę parmeńską pokroić w drobną kostkę. Figi przekroić na połówki, wyłożyć na nie pokrojoną wcześniej szynkę i tarty ser Roquefort, po czym całość przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec do chwili, aż ser się roztopi. Potem składniki wyciągnąć z piekarnika i dodać do rukoli z orzechami na talerzu.

0 komentarzy

Podobne przepisy