Szparagi grillowane z sosem romesco

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1515
Szparagi grillowane z sosem romesco
fot. demi / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g szparagów
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz biały
  • Sos:
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki mielonych orzechów laskowych
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki cukru

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody.

Przygotować sos: paprykę czerwoną pozbawić nasion, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec ją do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy wyciągnąć ją z piekarnika, pokroić na małe kawałki i przełożyć do miksera. Do pokrojonej papryki dodać obrany ze skóry czosnek, wsypać mielone orzechy laskowe i migdały. Potem wlać do tego oliwę z oliwek i ocet winny, całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz cukrem, zmiksować mikserem i odstawić.

Następnie szparagi przełożyć na aluminiowa tackę do grilla, zalać je oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i piec na rozpalonym grillu do chwili, aż się przyrumienią. Wtedy ściągnąć je z grilla, przełożyć na talerz i polać je zmiksowanymi wcześniej składnikami sosu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów