Polędwica wołowa w ziołach z cebulą i brokulem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2985
Polędwica wołowa w ziołach z cebulą i brokulem
fot. star5112 / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g polędwicy wołowej
  • 4 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 1 brokuł
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka masła
  • 1 kieliszek białego wina wytrawnego
  • 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Mięso oprószyć szczyptą soli, pieprzu, suszonym majerankiem, tymiankiem, ziołami prowansalskimi, granulowanym czosnkiem i lekko zrumienić z obu stron na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zrumienionego mięsa dodać masło, wlać wino wytrawne i dusić pod przykryciem do miękkości. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć je z ognia pokroić na porcje i wyłożyć na talerz. Brokuła podzielić na różyczki, przełożyć go do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Cebule obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać ugotowanego wcześniej brokuła i smażyć razem do chwili, aż oba składniki się przyrumienią. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do mięsa na talerzu. Wszystko posypać posiekaną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów