Pita z jagnięciną i pieczarkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1736
Pita z jagnięciną i pieczarkami
fot. balise42 / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g jagnięciny bez kości
  • 6 małych pieczarek
  • 4 łyżki oleju
  • 2 chlebki pita
  • 2 listki świeżej mięty do dekoracji
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • pieprz
  • sól
  • Sos:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny

Opis przygotowania:

Mięso oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Jagnięcinę pokroić na małe kawałki. Pieczarki obrać z błony i pokroić w cienkie plastry. Pitę przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć ją przez 40 sekund. Potem ściągnąć ją z ognia, przekroić w poprzek na połówki, z czego jedną połowę przełożyć na talerz, a drugą pozostawić do nakrycia potrawy. Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać do niego pokrojone wcześniej mięso. Oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu, mielonym kminem rzymskim i zrumienić na średnim ogniu. Do zrumienionego mięsa dodać pokrojone pieczarki i smażyć razem przez 1,5 minuty. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i przełożyć na pitę na talerzu.

Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku wlać jogurt naturalny, sok z cytryny, doprawić do smaku przyprawami, wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i polać potrawę.

Wszystko nakryć drugą połową przekrojonej pity i udekorować listkami świeżej mięty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów