Jagnięcina z papardelle i warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 674
Jagnięcina z papardelle i warzywami
fot. nblxer (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g makaronu papardelle
  • 300 polędwicy jagnięcej
  • 4 łyżki oleju
  • 2 marchewki
  • 1 zielony ogórek szklarniowy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • garść świeżej mięty
  • sok ze świeżej limonki
  • sól
  • pieprz czarny (mielony)

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i odsączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić ją w cienkie plastry. Ogórka pokroić w cienkie krążki. Marchew obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Następnie pokrojone i starte warzywa zmieszać ze sobą, skropić sokiem z limonki i wyłożyć na talerz. Makaron wrzucić do rondla z gotującym się, 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i dodać do warzyw na talerzu. Następnie polędwicę jagnięcą pokroić na małe kawałki, oprószyć ją szczyptą soli, pieprzem, suszonym tymiankiem i smażyć na średnim ogniu do miękkości na patelni. Po usmażeniu ściągnąć ją z ognia i dodać do całości. Wszystko posypać sezamem i świeżą miętą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów